free bootstrap template

Covid-19- kardiovaszkuláris szövődmények

A koronavírus károsítja az érbelhártyát 
ezért a tüdőn kívül más létfontosságú 
szerveket is károsíthat

A Covid-19 szervkárosító hatása az endothel károsítása útján

Hypertension, Thrombosis, Kidney Failure, and Diabetes: Is COVID-19 an Endothelial Disease? A Comprehensive Evaluation of Clinical and Basic Evidence

A fenti cikk a COVID-19 patogenezisét vizsgálja. A COVID-19 fertőzés endothel diszfunkciót és hiper véralvadást okozhat. Ez a folyamat a képen bemutatott szervek károsodásához vezethet. 
A kép forrása: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7290769/

Mobirise

      COVID-19: also a systemic endotheliitis

Endothelial cell infection and endotheliitis in COVID-19

www.thelancet.com 

Frank Ruschitzka úgy véli , hogy a COVID-19 betegek kezelésének két kérdésre kell összpontosítania: „Meg kell küzdenünk a vírusok replikációjával, valamint a betegek érrendszerének védelmével és stabilizálásával egyidejűleg. Ez elsősorban a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegekre vonatkozik, akiknél már diagnosztizáltak károsodott endothel funkciót, valamint olyan betegeinkre, akiknek ismert kockázati tényezői vannak a COVID-19 súlyos progresszióját illetően."

Az Endothel funkció vizsgálható az augmentációs index mérésével

 Aix a rezisztens artériák (kis artériák és arteriolák) aktuális vasodilatációs és vasokonstrikciós állapotát mutatja. Emelkedett perifériás érrendszeri tónus esetén – a perifériás ellenállás emelkedésekor - az Aix szintén megemelkedik, míg csökkenő perifériás érrendszeri tónus esetén az Aix is csökken. A fiziológiai változásokat az ún. endothel NO szintézis váltja ki (egyéb vasodilataciós faktorokkal együttesen). A vazotónus konstans megemelkedése, azaz a vazodilatációs egyensúlyi rendszer károsodása már az érelmeszesedés korai szakaszában is megkezdődhet, ekkor a kóros elváltozásokat még, illetve már az endothel diszfunkció jelezheti.  A megemelkedett Aix értékek összefüggést mutatnak a koronária betegségekkel és egyéb kardiovaszkuláris eseményekkel. Aix mérése egyszerűen kivitelezhető Arteriográffal végzett vizsgálat útján.

Mobirise